Bibliovacanța de azi a fost despre satul sălăjean din vremea bunicilor noștri, atunci când nu existau mall-uri, tricouri sau blugi, ci doar chimeși, spăcele și nădragi!
Invitata noastră specială a fost etnologul Camelia Burghele de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, specialist în tot ceea ce înseamnă satul tradițional. Copiii au ascultat vrăjiți poveștile despre viața bunicilor și străbunicilor noștri, despre cânepă, pânză și războiul de țesut, despre hainele de atunci și truda cu care se lucrau, despre târguri, șezători și munca la câmp.
Au fost 2 ore tare faine, atât pentru noi, care ne-am (re)amintit cum a fost atunci, dar mai ales pentru micuții noștri, care au înțeles azi, că mall-urile nu au existat dintotdeauna.
Și pentru a vedea cu cu câtă migală se brodau chimeșile, copiii și-au pus îndemânarea la bătaie și au cusut pe etamină motive tradiționale, cum au știut mai bine.
Mulțumim Camelia Burghele pentru tot ce ne-ai învățat azi. Iar dacă și dumneavoastră vreți să aflați mai multe despre satul sălăjean și poveștile lui, la Biblioteca Județeană Sălaj găsiți toate volumele pe acest subiect scrise de Camelia! Vă așteptăm!
Activitatea de azi a fost organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău.