Biblioteca Judeţeană “Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj
Zalău – P-ţa Iuliu Maniu, nr. 13, cod poștal: 450016
+40-260-632007| e-mail: secretariat@bjs.ro
text alternativ

Sălaj – Ghidul localităților

Ediția a II-a, Zalău, 2017

SĂLAJUL (Ţara Silvaniei, poarta de intrare în Transilvania) are importante elemente de identitate, amintind: la Moigrad (Porolissum) a fost descoperit cel mai vechi tezaur de aur din România, pe aici trecea drumul sării şi al negustorilor, artera comercială din Transilvania spre Europa Centrală, Limesul de pe Meseş, primele fortificaţii romane pentru apărarea Transilvaniei, castrele romane, nume de rezonanţă precum Simion Bărnuţiu, Alesandru Papiu Ilarian, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu ş.a., având şi un considerabil potenţial de dezvoltare.

Prin obiectivele sale turistice, printre care: peştera de la Cuciulat, oraşul roman Porolissum, cetăţile medievale, cele peste 70 de biserici din lemn, staţiunile balneoclimaterice, Grădina botanică de la Jibou, splendoarea naturală de la Gîlgău Almaşului (Grădina Zmeilor), rezervaţiile naturale, flora bogată, fauna diversificată, zonele peisagistice de o frumuseţe aparte, etnografia şi folclorul cu bogate caracteristici locale, însoţite de ospitalitatea locuitorilor, includ judeţul Sălaj în topul zonelor de maxim interes.

Judeţul Sălaj se întinde pe o suprafaţă de 3864,38 km2. Are în componenţa sa un municipiu reşedinţă de judeţ (Zalău), trei oraşe (Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei) şi 57 de comune cu 285 de sate. Conform ultimului recensământ al populaţiei, desfăşurat în 2011, populaţia totală a judeţului este de 224.384 locuitori, din care 88.295 în mediul urban şi 136.125 în mediul rural.

⇓Sălaj – Ghidul localităților