𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧, managerul 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣, s-a aflat zilele trecute la București, unde a participat la dezbaterea cu tema 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ – 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐛𝐬𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐞𝐫𝐨𝐮𝐥 𝐧𝐞𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭, organizată de Fundația Progress!
“A fost o întâlnire extrem de interesantă, în care s-au prezentat rezultatele cercetării efectuate de Fundația Progress, cu privire la percepția comunității asupra bibliotecilor din România”, a declarat managerul BJSălaj. “Iar faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că activitățile bibliotecilor publice au un impact foarte mare asupra comunității lor, nu poate decât să ne bucure”, a adăugat 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧.
Cifre
57% dintre respondenți evaluează impactul proiectelor desfășurate de biblioteca publică drept unul foarte mare asupra comunității de care aparțin;
79% dintre respondenți declară că știu numele bibliotecarului din orașul în care locuiesc;
Activitățile care răspund tuturor grupelor de vârstă și diversitatea resurselor prezic semnificativ (60%) percepția asupra calității serviciilor de bibliotecă;
Bibliotecile care participă activ în proiectele Fundației Progress generează o percepție mai favorabilă în ceea ce privește serviciile pe care le oferă în comunitate, față de cele care nu derulează proiecte cu Fundația Progress.
Cercetarea vine după ce la finele anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 37 milioane de euro pentru 41 de proiecte având ca scop modernizarea și îmbunătățirea serviciilor bibliotecilor publice din întreaga țară. “În lumina acestor investiții, Fundația Progress a decis să inițieze un studiu de benchmarking pentru a evalua percepția actuală a publicului față de bibliotecile publice și serviciile oferite de acestea. Scopul principal al studiului este de a înțelege modul în care aceste investiții pot influența percepția și implicarea comunității în activitățile bibliotecilor, dar și evidențierea rolului important al bibliotecilor în dezvoltarea comunitară”, au declarat reprezentanții Progress.